Ana Sayfa
Araştırma
Polimer Kompozit Biyomedikal Kaplamalar

Kompozit EPD Kaplamalar


EPD ile Alternatif Kaplamalar Hazırlıyoruz
 

Tek fazlı kaplamalara alternatif olarak biyostabil veya biyobozunur kaplamaları elektroforetik depozisyon (EPD) yöntemiyle biriktiriyoruz. Kısaca bir süspansiyon içerisindeki askıda olan partiküllerin elektrik kuvvetiyle zıt yüklü elektrodun üzerine biriktirilmesi olarak tanımlanan EPD; oda sıcaklığında uygulanan, ucuz, ölçeklendirilebilen bir biriktirme metotudur.

 

Biyostabil Kaplamalar

 

Hidroksiapatit takviyeli PEEK kaplamaların EPD ile üretimi (sol), prosesten sonra biriken kaplamanın makro fotoğrafı (sağ). EPD yöntemiyle çift fazlı kaplamalar hazırlanabilmektedir. Matriksi oluşturan polimer materyalin ergime sıcaklığı nispeten düşük olduğu için, kaplamanın sinterleme sıcaklığı seramiklere kıyasla çok düşüktür. Bu sayede, altlık malzemenin mekanik özellikleri çok değişmeden ve altlıkla kaplama arasında iyon değişimi olmadan kaplamanın kompaklaştırılabilmesi mümkün olmaktadır.

 

 

Bu kapsamda biriktirilen polietereterketon (PEEK)-hidroksiapatit hibrit byostabil kaplamaların SEM fotoğrafları. Isıl işlemden sonra sinterlenen PEEK matriksi oluşturmakta, HA partikülleri de takviye olarak kullanılmaktadır. Böylelikle biyoinert davranan PEEK'in hem biyoaktivitesi hem de mekanik özellikleri geliştirilmektedir.

 

Biyobozunur Kaplamalar

 

EPD prosesi esnasında çekilen fotoğraf (sol), kaplanmış paslanmaz çelik örnekler (sağ). EPD yöntemiyle yumuşak polimer filmlerin sinterlenme aşaması olmaksızın hazırlanması mümkündür. Bu durumda solüsyon içerisindeki moleküller altlık üzerinde bir film tabakası oluşturmaktadır. BIO-TESLAB ekibi bu alanda hidroksiapatit katkılı kitosan, kitosan-karajenan, PVA-jelatin biyobozunur kompozit kaplamalar üretmiştir.

 

 

EPD ile biriktirilmiş hidroksiapatit katkılı PVA-jelatin kaplamanın üst yüzey SEM görüntüsü.