Ana Sayfa
Hizmetlerimiz

Fonksiyonelleştirilmiş Hidroksiapatit


BIO-TESLAB olarak 10 yıldır yüksek saflıkta Hidroksiapatit Sentezliyoruz
 

BIO-TESLAB ekibi, laboratuvarımızın mevcut imkanlarıyla tek seferde 1 gramdan 1 kiloya kadar yüksek saflıkta (>%97) hidroksiapatit nanopartikülleri sentezleyebilmektedir. Hidroksiapatit, kemiğin ve dişin inorganik bileşenini oluşturan bir biyo-seramiktir. Mükemmel biyouyumluluğu, biyoaktivitesi ve kemik iletkenliği sayesinde ortopedik ve dental uygulamalarda kullanım alanı bulmaktadır.




Kemik iskelesi üretiminde, kemik ve diş boşluklarının doldurulmasında yapay göz implantı ve ortopedik kaplama üretiminde Hidroksiapatitten faydalanılmaktadır.
 



Laboratuvarımızda hazırlanan hidroksiapatit nanopartikül süspansiyonu yapılan TEM analizlerine göre 20 nm’den küçük partiküllerden oluşmaktadır.

 

Fonksiyonel Hidroksiapatit

Son yıllarda, hidroksiapatitin biyolojik performansının arttırılması için kristal yapısına çeşitli iyonlar dop edilmektedir. Bu iyonlar hidroksiapatitin latis parametrelerini ve sonucunda da çözünme karakteristiğini ve biyolojik performansını etkilemektedir. Bu doğrultuda çalışmalar yapan BIO-TESLAB ve misafir araştırmacılarımız bugüne kadar stronsiyum, gümüş, magnezyum, çinko vb. iyonları hidroksiapatit kristal kafesine katmıştır.

 

Gümüş doplu antibakteriyel hidroksiapatit 

Gümüş, çok geniş bir spektrumda antibakteriyel aktiviteye sahiptir. Gümüş doplu hidroksiapatitin vücutta implante edildiği yerde gümüş salınarak lokal antibakteriyel aktivite sağlamaktadır.

 



Laboratuvarımızda üretilen %1 ve üzeri gümüş doplu hidroksiapatit tozları; E. Coli, S. Aureus, S. Epidermidis ve S. Typhimurium’a karşı 0 antibakteriyel aktivite göstermiştir. Kantitatif bakteriyel analiz çalışmaları için Dr. Ayşegül Hoş (Medipol Üni) hocamız tarafından gerçekleştirilmiştir.
 

Stronsiyum doplu Osteo-indüktif Hidroksiapatit

Sr kemik dokusu için önemli bir elementtir ve yüksek metabolik aktiviteye sahip kemik dokusunda bolca bulunmaktadır. Mevcut literatürde stronsiyum, hidroksiapatite en çok ilave edilen elementtir. Sr, osteoblast aktivitesini arttırmakta ve yeni kemik oluşumunu teşvik etmektedir. Ayrıca, kemik yıkımını azaltmaktadır. Böylece Sr, kemik yoğunluğunu ve kırılma riskini azaltmaktadır.



MG-63 osteoblast benzeri hücre ekilmiş, laboratuvarımızda sentezlenen saf ve Sr doplu HA’nın konfokal mikroskop görüntüleri. Çok sayıda hücre HA yüzeyinde canlı kalabilmiş ve HA yüzeyini sevmiştir. Sr doplu HA yüzeyinde ise daha fazla hücrenin olması, stronsiyumun osteoblast hücresinin çoğalmasını teşvik ettiğini göstermektedir. Hücre çalışmaları, Prof. Aldo R. Boccaccini (FAU Erlangen-Nüremberg) hocamızın ekibi tarafından yapılmıştır.
 

Sr-Ag multi iyon doplu antibakteriyel-biyoaktif hidroksiapatit 

Hidroksiapatitin biyoaktivitesi gümüş dop edilmesiyle bir miktar azalmaktadır, fakat gümüş yüksek antibakteriyel etkisi sebebiyle vazgeçilmez bir elementtir. Laboratuvarımızda yapılan çalışmalarda, Sr ve gümüş multi iyon katkılı hidroksiapatit üretilerek, sinerjik bir şekilde hidroksiapatite hem antibakteriyel etki kazandırılması, hem de biyoaktivitesinin arttırılması hedeflenmiştir.



Laboratuvarımızda üretilen Sr ve Ag multi iyon doplu hidroksiapatit tozları gram negatif ve gram pozitif bakterilere karşı antibakteriyel etki göstermiştir. Kalitatif antibakteriyel aktivite çalışmaları, Prof. Aldo R. Boccaccini (FAU Erlangen-Nüremberg) hocamızın ekibi tarafından yapılmıştır.

Etiketler :

hidroksiapatit,

gümüş,

antibakteriyel,

osteokondüktif,

biyoaktif,

stronsiyum,